A drogfogyasztás veszélyei

 

A drogfogyasztás számtalan gond és baj forrása lehet. Először is, hatása mindig csak időleges. Amikor elmúlik, a drogos visszacsúszik abba a világba, ahonnan menekülni vágyott, csak éppen elvesztegette a drog árát és az időt, amíg ,,repült”.

Másodszor, jóból is megárt a sok, hát még a drogból. A túl gyakran vagy túl nagy adagban fogyasztott élvezeti szerek előbb-utóbb súlyos szellemi és egészségkárosodást okoznak. Ha például valaki a pohár fenekére néz, egy időre megfeledkezik a gondjairól.

 Ám az alkohol a gátlásokat is oldja, és vakmerő viselkedésre ösztönöz. Megeshet, hogy az ittas ember összeverekedik valakivel, vagy ittassága miatt autóbalesetet okoz, veszélyeztetve a maga és mások testi épségét. Ha nagyon berúgott, hányni fog, és a hányadéktól meg is fulladhat.

 

Az egyik fő veszély az, hogy számos drog fogyasztása szenvedéllyé válhat. Az ismétlődő drogfogyasztás függőséghez vezethet. Aki drogfüggővé vált, annak rendszeresen hozzá kell jutnia szenvedélyének tárgyához, különben testi-lelki gyötrelmeket él át.

 

 

A függőség következményei

 

A függőség lehet fizikai, pszichés vagy mindkettő együtt. A pszichés függőség alapvetően lelki eredetű: a drogos úgy érzi, hogy nem tud rendesen gondolkodni és létezni a drog nélkül. Ezzel szemben a fizikai függőség azt jelenti, hogy az idegek, izmok, a szív és más szervek igényelik működésükhöz a drogot.

Ha a függőségben szenvedő nem jut hozzá a drogjához, fizikai és elvonási tünetek lépnek föl nála. Ezek a remegéstől és verejtékezéstől a görcsökön és fájdalmakon át a hallucinációig, az eszméletvesztésig vagy akár a végzetes kimenetelű görcsrohamokig terjedhetnek.

 

Már a drogok bevitelének módja is nagy veszélyeket rejt magában. A kokainszippantás károsíthatja az orrot és a légutakat. A drogosok között kézről kézre járó, többszörös használt injekcióstűk olyan súlyos betegségek vírusát terjesztik, mint a májgyulladás (hepatitis B és C) vagy az AIDS.