[A drogfogyasztás veszélyei]                                                     [Drogok]

 

A drogról általában

 

A drog fogalma igen tág. Idetartozik a teában lévő ártalmatlannak mondható koffein éppúgy, mint az életveszélyes crack, amelynek árusítását és birtoklását a törvény tiltja.

Világszerte emberek milliói élnek valamilyen droggal. Persze a „kemény” drogokon- a kábítószereken- kívül szelídebbeket is ismerünk: ilyen a teában, kávéban, kólában lévő, élénkítő hatású koffein, de ilyen az etil-alkohol is, a szeszes italok hatóanyaga. Ezek a drogok is befolyásolják ugyan az élettani folyamatokat, de kis mennyiségben nem nagyon ártalmasak, és a legtöbb országban szabadon fogyaszthatók.

Vannak azonban rendkívül veszélyes és ezért tiltott drogok is. Egyértelműen ebbe a csoportba tartozik a heroin és a kokain, amelyeknek nemcsak árusítása, hanem a puszta birtoklása is büntetést vonhat maga után. Ezek a drogok ölnek.

1. ÓPIUMSZÍVÓK LONDONBAN 1870-BEN

 

A drogfogyasztás számos formájának két fő következménye van: az egyik az, hogy a kábítószerekkel, az alkohollal és egyéb drogokkal való visszaélés az egészségre káros, a másik pedig az , hogy az ivást, kábítószerezést társadalmilag elfogadhatatlan jelenségek kísérik.

A legelterjedtebb egészségkárosító drogok- az alkohol mellett- a heroin és más opiátok, a kokain, a szerves oldószerek, az amfetamin és egyéb stimulánsok, a kenderből kivont anyagok, hallucinogének, különféle altatók és nyugtatók, és a nikotin. Számos drog fogyasztása függőséghez , szenvedélybetegséghez vezethet. A drogfüggőség, illetve a szenvedélybetegség nemcsak a drogfogyasztójára veszélyes, hanem a családjára, barátaira, tágabb társadalmi környezetére is.

Sok szenvedélybeteg akár bűncselekmény elkövetésére is képes, ha másképp nem jut hozzá a számára fontos kábítószerhez. a túlzott mértékű alkoholfogyasztás és családon belüli erőszak közötti összefüggés is régóta közismert.

A tanácsadó szolgálatok a kábítószer-fogyasztókat, illetve a másodlagosan érintett személyeket-például családtagokat, rokonokat- megismertetik a probléma megoldására képes önkormányzati vagy egyéb független szervezetekkel. Segítő beavatkozás lehet a tanácsadás, a megbeszélés vagy az orvosi kezelés is.