KÉZIMUNKA: A MAKRAMÉ

 

A makraméval, mint kézimunkával a véletlen folytán ismerkedtem meg, de azóta is, hacsak időm engedi, készítek makraméból dísztárgyakat.

A makraménak nálunkfelé nincs oly nagy hagyománya mint pl:a csipkeverésnek, keresztszemes kézimunkának, ritkábban találkozunk vele. Bemutatnám egy pár mondatban a makramét, eredetét, és egy pár általam készített kézimunkát is.

A makramé arab eredetű szó. Kézimunkában csomózással készített csipkét, díszítést, használati tárgyat nevezünk így. A finom díszítésekhez vékonyabb szálat használtak, a tengerészek spárgából vagy kötélből csomóztak használati tárgyat maguknak. Manapság a csomózáshoz sokféle anyagot használhatunk: trópusi növényekből készült fonalakat, kender és len alapanyagú fonalakat, spárgákat, drótokat, gyapjút, bőrt, műanyagot, stb…, ami csak a kezünkbe kerül.

A csomózott tárgyak az anyag kézből történő csomózásával, bogozásával jönnek létre. A két alapvető csomózástipus: a laposcsomó és a sorcsomó. Ennek a két csomózástípusnak a kombinációjával készíthetünk további, bonyolultabb csomózásmintákat. A makramé segítségével készíthetünk falvédőket, virágtartókat, táskákat, öveket, nyakláncokat, stb… Makraméval kapcsolatos tudnivalókat tartalmazó könyvet a könyvtárakban, ritkán a könyves üzletekben találunk. Ha kedvet érez valaki ahhoz, hogy ezt a kézimunkát megtanulja, azt ezekből a szakkönyvekből könnyedén megteheti. Hasznos és nagyszerű szórakozás lehet bárki számára.

Megjegyzés: A képeken látható falvédőket eladásra is kínálom, így ha bárkinek megtetszett vagy esetleg másmilyen mintázatú fali dísz, virágtartó, egyéb bogozott csecse-becse érdekelné, annak ajánlom az elérhetőségemet: Tel: 216687